Tuesday, November 8, 2011

10 kisah cinta yg pling dikenali di dunia

1. romeo and Julliet


Romeo and Juliet adalah sebuah tragedi karya William Shakespeare, yang berada pada abad ke16.Tragedi ini mengisahkan sepasang mempelai muda yang saling jatuh cinta namun terhalang kerana kedua-dua keluarga mereka saling bermusuhan.yang berakhir pada kematian kedua-dua sepasang kekasih yang saling mencintai.kisah cinta ini mungkin paling terkenal di dunia sampai sekarang.

2. Peter Abelard dan Heloise


Petrus Abelard dan Heloise, abad ke12, Perancis. Teologi dan pensyarah Abelard berusia masih 17 tahun dan merupakan guru dari Heloise. Diam-diam mereka berkahwin, tapi bapa saudara Heloise mengetahui dan menyuruhnya dikebiri. namun Terlambat dan mereka sudah punya anak. mereka Dipisahkan oleh keluarga dan gereja-gereja, ia masuk biara, ia menjadi seorang biarawan, dan surat-surat cinta mereka masih ada. Mereka dikebumikan bersama-sama di Paris.

3. Shah Jahan dan Arjumand Banu Begum


Shah Jahan dan Arjumand Begum Bann, abad ke17, India. kerana kesedihan akibat isteri tercintanya meninggal dunia pada umur 39 saat melahirkan anak 14 mereka, ia menugaskan para bawahannya untuk membina taj mahal agar sang isteri dapat selalu dikenangnya. Putranya dan memenjarakannya dan dia menghabiskan sisa hidupnya menatap ke luar jendela biliknya di Taj, sambil merindukan Arjumand.

4. Kermit dan Miss Piggy


Kermit dan Miss Piggy, abad ke20, Amerika. miss piggy adalah pusat perhatian semua makhluk di sesame street.Miss piggy cinta berat sama kermit yang sangat percanggahan sama dirinya ... kecil, lemah dan sangat sederhana.Saking sayangnya Miss Piggy sama kermit sampai sering tidak sedar akibat kewujudan rasa sayangnya ... dia justru malah menyeksa kermit .

5. Robert dan Elizabeth Barrett Browning


Robert dan Elizabeth Barrett Browning, Abad 19, Inggeris. Elizabeth Barrett merupakan pujangga pada era Pergerakan Romantis, ia lahir pada tahun 1806 di Coxhoe Hall, Durham, Inggeris. Browning dan Barrett, yang enam tahun lebih tua dari Browning, saling berkirim surat hingga mencapai jumlah 574 pucuk surat selama 20 bulan. Kisah cinta mereka yang pahit kerana tidak mendapat restu dari ayah Barrrett. Elain tidak mendapat restu orang tua, meraka juga diuji dengan keadaan Barrett yang menderita kelainan paru-paru akut. Untuk mengurangkan rasa sakit yang ia derita, ia harus mengambil morfin sepanjang hidupnya. Pada tahun 1846, mereka memutuskan untuk berkahwin dan menetap di Florensia, Itali di mana kesihatan Barrett membaik dan ia melahirkan seorang putra bernama Robert Wideman Browning (Pen). Ayahnya tidak pernah berbicara lagi dengannya sejak saat itu. Karya Barrett "Sonnets from the portuguesse", ia dedikasikan untuk suaminya dan ditulis secara diam-diam sebelum ia berkahwin dan diterbitkan pada tahun 1850, merupakan karya yang dibbilang boleh menyandingi karya shakespeare.

6. Tristan dan Isolde


Tristan dan Isolde, 12th Century, Inggeris, Perancis, Jerman. Cerita ini mengisahkan liku-liku percintaan segi tiga di antara Tristan-Isolde-King Marke. Kisah yang diangkat dari zaman Medieval ini ternyata merupakan sebuah legenda yang ditulis ama seseorang bernama Thomas pada tahun 1165. cerita tentang seorang kesatria yang melepaskan cinta sejatinya untuk sang raja telah diceritakan dalam banyak bentuk. Walaupun mereka sudah berbeza, mereka tetap setia dan cinta kepada satu sama lain, dan bersatu kembali dalam kematian.

7. Rhett Butler dan Scarlett O'Hara


Cerita klasik karya Margaret Mitchell ini merupakan salah satu cerita paling romantis sepanjang masa.Kisah cinta antara Rhett Butler dan Scarlett O'Hara yang begitu menyentuh, tak lekang waktu, dan tetap melekat di hati setiap penggemarnya.cerita ini begitu rumit tentang cinta segitiga antara rhett, scarlet dan ashley.

8. Cinderella dan Prince Charming


Cinderella dan Putera Tampan, 17th Century, Perancis. Berdasarkan legenda Eropah Timur, pola dasar dari cinta romantis adalah untuk menghantar mesej kepada para wanita bahawa jika mata anda tetap terbuka, suatu hari nanti pangeran yang anda idam2kan anda akan datang.

9. Dante Alighieri dan Beatrice


Dante terkenal sebagai sasterawan era Renaissance dari Itali. Ia lahir dari keluarga kaya, dan hidup sebagai perwira, ahli politik, ahli falsafah, pujangga, pengusaha dan kekasih yg ideal.
Dante mencari cinta sejatinya ketika ia baru berumur 9 taon, dan ce pujaannya, Beatrice, baru berumur 8 taon. Cinta Dante pada Beatrice adalah love at first sight. Walaupun demikian, dia dan Beatrice lalu berpisah selama 9 taon, dan bahkan Beatrice akhirnya kawin dgn lelaki lain dalam usia muda, dan Dante juga kahwin dgn orang laen dlm usia muda.
Itu semua bukan problem bagi Dante. Dante bahkan memberi nama Beatrice utk anak gadisnya. Ketika Beatrice, wanita yg dikaguminya meninggal, Dante sangat terpukul dan memutuskan utk berhenti menulis.
Tetapi Beatrice kemudian muncul dalam mimpinya. Dalam mimpi itu, Beatrice berkata bahawa cinta sejati adalah abadi, tidak boleh diputuskan oleh maut. Dante, dipengaruhi oleh arwah Beatrice, akhirnya sedar bahawa dia mempunyai tugas utk mengajar pada orang lain bahawa cinta sejati ala Dante & Beatrice adalah inti kehidupan dunia ini.

10. Guinevere and Lancelot


cerita perselingkuhan tentang king arthur, Guinevere dan lancelot.cerita ini telah berkali-kali difilemkan dan merupakan cerita yang tragis yang berakhir pada kematian lancelot.

No comments: